Stijging AOW-leeftijd stopt niet bij 67 jaar

AOW-pensioen krijgt iedereen die in Nederland woont en/of werkt. De overheid keert het AOW-pensioen uit vanaf een bepaalde leeftijd. Jarenlang was dat 65 jaar. Sinds 2012 stijgt de AOW-leeftijd. Volgens de huidige wet stijgt de AOW-leeftijd in stappen naar 67 jaar in 2023. Er ligt echter een voorstel bij de Tweede Kamer om de AOW-leeftijd sneller te laten stijgen: naar 67 jaar in 2021.

Na 2021 wordt de ingangsleeftijd voor het AOW-pensioen gekoppeld aan de levensverwachting. Blijven we allemaal langer leven, dan gaat het AOW-pensioen later in om de oudedagsvoorziening betaalbaar te houden.

Te optimistisch
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat de AOW-leeftijd op termijn verder stijgt dan 67 jaar. Een meerderheid van de Nederlanders schat zijn eigen AOW-leeftijd daardoor te laag in. Dat is gebleken uit onderzoek van de stichting Wijzer in Geldzaken. Niet alleen jongeren, maar ook een grote groep mensen van tussen de 40 en 55 jaar realiseert zich niet dat de AOW-leeftijd verder stijgt.

Onderzoek CBS
Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft berekend wat het betekent voor de AOW-leeftijd als we allemaal langer blijven leven. Het CBS rekende de trend door naar 2060. En wat bleek? De AOW-leeftijd wordt na 2021 waarschijnlijk elke 2 of 3 jaar verhoogd. Daarom denkt het CBS dat mensen die nu 25 jaar zijn, straks AOW-pensioen gaan ontvangen als ze 71,5 jaar zijn. Dit is een verwachting op basis van de cijfers die nu bekend zijn. De AOW-leeftijd kan ook iets hoger of lager uitvallen dan 71,5 jaar. Dat hangt af van hoeveel de levensverwachting echt stijgt de komende jaren. De overheid stelt de AOW-leeftijd elke keer 5 jaar van tevoren vast.

AOW-pensioen en ouderdomspensioen
De ingangsdatum van het AOW-pensioen van de overheid staat overigens los van het moment waarop uw ouderdomspensioen van dit pensioenfonds ingaat. In onze huidige pensioenregeling hanteren we een richtleeftijd voor uw pensioen van 67 jaar. U kunt binnen bepaalde kaders zelf kiezen wanneer u uw ouderdomspensioen van ons pensioenfonds laat ingaan. Lees meer over uw keuzemogelijkheden op deze website.

Check geregeld hoe u ervoor staat
Ook al is uw pensioen misschien nog ver weg, check toch geregeld hoe uw pensioen ervoor staat. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. Dat kunt u doen als u uw jaarlijkse Uniform Pensioenoverzicht (UPO) van ons ontvangt. Log in en bekijk uw pensioenoverzichten van ons pensioenfonds.

U kunt ook inloggen op www.mijnpensioenoverzicht.nl. voor een overzicht van uw totale opgebouwde pensioen (bij verschillende werkgevers) en uw AOW-pensioen.

Meer informatie
Wilt u weten wanneer uw AOW-pensioen ingaat? Dat kunt u controleren aan de hand van deze rekentool op de website van Wijzer in Geldzaken. Wilt u meer weten over het onderzoek van het CBS? Lees het rapport op de website van het CBS.

Bron: CBS


Naar boven