Een nieuwe wet, een nieuwe dekkingsgraad

De regels voor pensioenfondsen zijn aangepast. De Eerste Kamer is in december 2014 akkoord gegaan met een aangepast Financieel Toetsingskader (FTK). Dit nieuwe FTK bepaalt de nieuwe regels die pensioenfondsen moeten hanteren bij onder meer de berekening van de dekkingsgraad. De nieuwe regels gelden sinds 1 januari 2015. Sinds die datum is er voor alle pensioenfondsen een nieuwe dekkingsgraad: de beleidsdekkingsgraad. Deze dekkingsgraad gaat uit van de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden.

Wat is een dekkingsgraad?
De dekkingsgraad geeft aan hoe een pensioenfonds er financieel voor staat. Een dekkingsgraad van 105% betekent dat het pensioenfonds € 1,05 aan vermogen heeft voor elke euro die het nu en in de (verre) toekomst moet uitkeren.

Huidige dekkingsgraad
Elke maand berekenen we onze dekkingsgraad.  Dat gebeurt op basis van de daadwerkelijke marktrente. Daarnaast gebruiken we ook een kunstmatige rente (de zogenoemde UFR-rente). Deze rente heeft De Nederlandsche Bank (DNB) geïntroduceerd. Op onze website publiceren we beide dekkingsgraden. Sinds 1 januari staat daar nog een derde dekkingsgraad bij, de beleidsdekkingsgraad.

Beleidsdekkingsgraad
Pensioenfondsen zijn verplicht om de beleidsdekkingsgraad te gebruiken. Wij doen dat dus ook. U vindt hem terug in onze websiteberichten.

De beleidsdekkingsgraad is een dekkingsgraad die uitgaat van de gemiddelde dekkingsgraad over de laatste 12 maanden. De overheid heeft deze regel ingevoerd, omdat de dekkingsgraad hierdoor minder pieken en dalen vertoont. Zo wordt onder meer voorkomen dat het bestuur op basis van een momentopname ingrijpende besluiten moet nemen. De beleidsdekkingsgraad is namelijk een belangrijke factor bij besluiten over bijvoorbeeld het jaarlijks verhogen van de pensioenen.
Pensioenfondsen kunnen op deze manier beter rekening houden met het feit dat ze te maken hebben met verplichtingen en rentes over tientallen jaren. Pensioen is immers een zaak van de lange termijn.

Meer informatie
Bekijk de huidige dekkingsgraad van ons fonds in een grafiek. Sinds januari ziet u in deze grafiek  ook de beleidsdekkingsgraad.

Bron: Bestuur