Kent u de risico’s van uw pensioen?

Aan pensioen kleven risico’s. Bijvoorbeeld het risico dat u straks minder pensioen krijgt dan u verwacht. De meeste Nederlanders hebben hoge verwachtingen van hun pensioen. Ze denken dat ze zeker 70% van hun laatst verdiende salaris als pensioen krijgen en dat de hoogte van hun pensioen al jaren van tevoren vast staat. Dat is bijna nooit het geval.

Er is een aantal risico’s waar pensioenfondsen rekening mee moeten houden. Die risico’s hebben invloed op de hoogte van het pensioen dat u straks krijgt.

Algemene ontwikkelingen
Ten eerste zijn er de algemene ontwikkelingen in onze samenleving die een risico kunnen vormen. Denkt u bijvoorbeeld aan:

  • een groeiende of krimpende economie
  • het feit dat mensen steeds langer leven (en dus langer pensioen ontvangen) en/of
  • (nieuwe) afspraken die werkgevers en werknemers maken over pensioenen
    nieuwe regels van de overheid; pensioenfondsen zijn bijvoorbeeld verplicht om sinds 1 januari 2015 hogere buffers aan te houden. Hierdoor is het verhogen van de pensioenen moeilijker geworden

Ons pensioenfonds kan hier niets aan veranderen. Maar deze ontwikkelingen hebben wel invloed op de financiële positie van een pensioenfonds en op de hoogte van uw pensioen. Want alleen als ons fonds er bijvoorbeeld financieel goed genoeg voor staat, kunnen en mogen we de pensioenen jaarlijks laten meegroeien met de prijsstijgingen.

Pensioenontwikkelingen
Ten tweede zijn er financiële ontwikkelingen en risico’s. Denkt u bijvoorbeeld aan de volgende ontwikkelingen:

  • beleggingen kunnen meer of minder waard worden
  • de stand van de rente; hoe lager de rente, des te meer geld moet een pensioenfonds opzij leggen om (in de verre toekomst) alle pensioenen te kunnen betalen


Overige ontwikkelingen
Er zijn nog meer risico’s. Een overzicht daarvan publiceert ons fonds elk jaar in het jaarverslag. Daarin leest u ook hoe het bestuur van ons pensioenfonds omgaat met deze risico’s.

Informatie over uw pensioen
Het is verstandig om u op tijd te verdiepen in uw pensioen. Als u weet hoeveel pensioen er voor u geregeld is, kunt u nagaan of dat genoeg is:

  • Log in en bekijk uw pensioenoverzicht online of
  • log in op de website www.mijnpensioenoverzicht.nl voor een totaal overzicht van uw pensioenopbouw bij verschillende werkgevers, inclusief het AOW-pensioen dat u straks van de overheid ontvangt.


Het bedrag dat u ziet, is gebaseerd op de huidige gegevens en uitgangspunten. Maar niemand kan in de toekomst kijken

Meer informatie
Hebt u vragen over uw pensioen? Bel of mail ons. De medewerkers van de helpdesk kennen uw pensioenregeling en kunnen antwoord geven op uw vragen.