Nieuwsbrief voor gepensioneerden december 2015

In deze nieuwsbrief wil ik u graag op de hoogte brengen van een aantal ontwikkelingen op gebied van pensioen. Uiteraard inclusief informatie over ons fonds en de indexatie per 1 januari 2016 van uw pensioen.

Het jaar 2015
Het afgelopen jaar is er wettelijk veel veranderd in pensioenland:         

  1. Versobering pensioenopbouw:
    Nadat in 2014 de eerste fase van de wettelijke versobering van de pensioenopbouw is doorgevoerd, is in 2015 de tweede fase doorgevoerd. Hierdoor kan er wederom minder pensioen opgebouwd worden.
    Tevens kan er vanaf begin 2015 geen pensioen meer worden opgebouwd over het salaris boven €100.000.
  2. Verhoging pensioenrichtleeftijd:
    Per 1 januari 2015 is de pensioenrichtleeftijd voor alle actieven verhoogd naar 67 jaar. Het bestuur heeft besloten om de pensioenrechten per 01-01-2015 van alle actieven en premievrijen per die datum om te zetten naar de pensioenrichtdatum op leeftijd 67. 

De maatregelen 1 t/m 3 hebben geen effect op de gepensioneerden, maar wel op de actieven.  Het effect is dat er per jaar door de actieven minder pensioen opgebouwd kan worden.

  1. Strengere pensioenregels:
    Daarnaast zijn de pensioenregels strenger geworden;
    • pensioenfondsen moeten grotere financiële buffers aanhouden.
    • de nieuwe regels hebben invloed op de pensioenaanspraken van actieve medewerkers en op de uitgestelde en reeds ingegane pensioenen, dus ook op uw pensioen bij ons pensioenfonds. De verwachting is dat een verhoging of een verlaging van uw pensioen(aanspraken) minder vaak voor zal komen.
    • niet omlaag: Als het slecht gaat met de economie en een pensioenfonds staat er financieel slecht voor, dan moet het pensioenfonds in het uiterste geval de pensioen(aanspraken) verlagen. Volgens de nieuwe regels hoeft een pensioenfonds dat pas te doen wanneer de financiële situatie 5 jaar onvoldoende is. Deze verlaging mag het fonds over maximaal 10 jaar spreiden.
    • niet omhoog: De keerzijde van een stabieler pensioen is dat de kans op een verhoging ook kleiner is. Het pensioenfonds probeert elk jaar uw uitgestelde of ingegane pensioen te verhogen, zodat uw pensioen meegroeit met de prijsstijgingen. Doordat het pensioenfonds zich moet gaan houden aan strengere eisen, wordt uw pensioen minder snel verhoogd.
  2. Nieuwe berekening financiële positie:
    De nieuwe regels schrijven een nieuwe methode voor om de financiële positie te bepalen. De Nederlandsche Bank (DNB) heeft bekendgemaakt dat de Ultimate Forward Rate (UFR) methodiek per 15 juli 2015 op een andere manier wordt bepaald. De UFR is onderdeel van de rentetermijnstructuur waarmee pensioenfondsen de waarde van hun toekomstige pensioenverplichtingen en premies berekenen. Op basis van de nieuwe UFR-methodiek daalde de door ons aan DNB gerapporteerde dekkingsgraad met circa 1,5%-punt.
  3. Beleidsdekkingsgraad:
    Daarnaast is vanaf juli 2015 is de zogenaamde beleidsdekkingsgraad ingevoerd. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste 12 maandelijkse dekkingsgraden. De ‘oude’ dekkingsgraad was een momentopname van de financiële positie aan het einde van de maand. De beleidsdekkingsgraad is stabieler dan de oude dekkingsgraad. In de oude situatie had een verandering in de bezittingen of de verplichtingen direct effect op de dekkingsgraad. Hierdoor kon de dekkingsgraad in korte tijd sterk schommelen door fluctuaties op de financiële markten. In de nieuwe situatie zullen de schommelingen door de middeling over 12 maanden kleiner zijn. Op onze website worden de verschillende dekkingsgraden getoond:
    1.    de aan DNB gerapporteerde DG (inclusief UFR),
    2.    de beleidsdekkingsgraad (gemiddelde van de afgelopen 12 maanden) en
    3.    de dekkingsgraad op basis van de reële rente (swap rente, i.p.v. UFR rente).

ALM studie.
Het bestuur heeft besloten om in 2015 een nieuwe ALM studie uit te voeren. ALM staat voor Asset Liability Management. De term Asset Liability Management wordt gebruikt in de beleggerswereld en is te omschrijven als: het proces van het verkrijgen van inzicht in de onderlinge afhankelijkheden in de ontwikkeling van rechten en verplichtingen van een organisatie. In het geval van pensioenfondsen gaat het om de afweging van risico en opbrengst. Het doel van deze studie is om inzicht te krijgen in de optimale verdeling van het beschikbare geld over de beleggingsvormen aandelen en vastrentende waarden.

Uit de ALM studie heeft het bestuur geconcludeerd dat het verstandig is om de waarde van de investering in aandelen iets te verlagen (van 45% naar 40%) ten voordele van de beleggingen in vastrentende waarden.

Het bestuur heeft gekozen voor een verdeling van 55% obligaties en 45% zakelijke waarden (35% aandelen, 10% onroerend goed). Het bestuur heeft tevens besloten de renteafdekking op 60% te houden.    

Nieuwe pensioenregeling.
In de Nieuwsbrief van vorig jaar heb ik al vermeld dat de kosten voor de pensioenregeling bijzonder hoog werden, tot ver boven de 30% van de loonsom (terwijl onder de 20% normaal is).

Om die reden is er met de sociale partners gesproken over een meer toekomstbestendige pensioenregeling. Dit heeft geresulteerd in een afspraak met de sociale partners om de eindloonregeling te beëindigen. Per 01.01.2016 gaat voor het zittende personeel een middelloonregeling in. Aan nieuwe medewerkers wordt een Defined Contribution (DC) regeling aangeboden. Bij een DC regeling wordt er een van te voren afgesproken percentage van het pensioengevend salaris in een speciaal hiervoor gereserveerde pot gestort. Dit geld kan door de deelnemer gebruikt worden om te beleggen en kan later alleen gebruikt worden om een pensioen mee aan te kopen.

Indexatie
Het pensioenfonds heeft geen geld gereserveerd of extra premie gevraagd om uw pensioen te verhogen. De eventuele indexatie wordt uit beleggingsrendement gefinancierd en kan alleen betaald worden als het pensioenfonds over voldoende financiële middelen beschikt. Daarom is indexatie ook voorwaardelijk. Gezien de financiële positie van het fonds is er per 1 januari 2016 gelegenheid om een gedeeltelijke indexatie uit te keren.

Per 1 januari 2016 zal er 0,18% indexatie uitgekeerd worden. De ontwikkeling van het afgeleide prijsindexcijfer over oktober 2014 – oktober 2015 bedroeg 0,44. Dat betekent dat de maximale indexatie per 1 januari 2016 0,44% had kunnen bedragen.

Enkele kerncijfers per 31.12.2014
Zoals ook in voorgaande jaren vermelden wij hieronder een aantal gegevens uit het laatste jaarverslag, die voor u wellicht interessant zijn. Het aantal actieve deelnemers per 31.12.2014 was 374 inclusief de VVU-ers die nog pensioen opbouwen. Er waren 559 ex-deelnemers met premievrije aanspraken. In het algemeen zijn dit mensen die bij ICI of Huntsman hebben gewerkt, naar een andere werkgever zijn gegaan en hun opgebouwde rechten in ons fonds hebben laten zitten.

Het aantal pensioengerechtigden was 1395. Hiervan hadden er 964 een ouderdomspensioen, 428 een nabestaandenpensioen en 3 een wezenpensioen.
De beleggingen hadden een totale waarde van circa 504 miljoen euro en waren als volgt verdeeld over de diverse beleggingscategorieën: 

Aandelen   40 %
Obligaties en leningen    49 %
Derivaten     3 %
Onroerend goed 8 % 
Liquide middelen < 0,1 %

                                                                                                                 
Deze beleggingen gaven in 2014 een rendement van 18,1 %.
Voor degenen die geïnteresseerd zijn in meer gedetailleerde informatie: het jaarverslag over 2014 is gepubliceerd op de website van ons pensioenfonds. Zie www.pensioenfondshuntsman.nl

Samenstelling bestuur, verantwoordingsorgaan en pensioenbureau
Het bestuur van het pensioenfonds bestaat uit maximaal zes leden: drie werkgeversleden, twee werknemersleden en één pensioengerechtigd lid.
De heer Janssen heeft het bedrijf verlaten en is derhalve geen bestuurslid meer. De heer van Luijk is voorgedragen door de werkgever als nieuw bestuurslid. Hij zal eerst de vereiste opleiding doorlopen en vervolgens getoetst worden door De Nederlandsche bank. Na positieve beoordeling van DNB kan hij benoemd worden.

Het bestuur is als volgt samengesteld:

Ans Impens werknemerslid 
Jeroen van Luijk werkgeverslid (momenteel aspirant)   
 Niek Mol (extern)     werkgeverslid (voorzitter)
Gerrit Plaisier    pensioengerechtigd lid
Lies Maliepaard    werknemerslid
Peter Oostveen werkgeverslid

Het verantwoordingsorgaan is als volgt samengesteld;

Erik Barents werkgeverslid (voorzitter)
Barry Febus   pensioengerechtigd lid
Laurence Thring        werknemerslid
Wim Veenendaal pensioengerechtigd lid
Jan Veerman pensioengerechtigd lid

Het pensioenbureau ondersteunt het pensioenfondsbestuur, bereidt beleidsbeslissingen voor en verricht veel uitvoerende taken.
Het pensioenbureau wordt bemand door:

Peter Oostveen   manager pensioenfonds
Rick Brand   intern administrateur

Voor vragen over het pensioenfonds kunt u contact opnemen met Rick Brand,
telefoonnummer 0181-292149.

Website
Graag attendeer ik u op onze website waar u algemene informatie over het fonds kunt vinden. Vanaf begin 2016 gaan we met een geheel vernieuwde website werken. Zie www.pensioenfondshuntsman.nl

Gepensioneerdenmiddag
Het bestuur wil u graag in de gelegenheid blijven stellen om oud-collega’s te blijven ontmoeten en herinneringen op te halen. Graag nodig ik u uit voor de volgende gepensioneerdenmiddag.
Schrijft u maar vast in de agenda: donderdag 13 oktober 2016.

Mede namens het pensioenfondsbestuur en Rick Brand wens ik u fijne feestdagen toe en het allerbeste voor het nieuwe jaar.

Met vriendelijke groeten,
Peter Oostveen , manager pensioenfonds