Overheid past regels aan in 2015

De overheid heeft per 1 januari 2015 veel regels op het gebied van pensioen, wonen en belastingen veranderd. Hierdoor kan uw eerste loonstrookje of pensioenuitkering netto anders uitvallen. Van hetzelfde bruto bedrag houdt u meer of minder over dan in 2014.
In de meeste gevallen houdt u netto meer over van uw bruto inkomen. Maar op veel zaken stijgt de belasting, waardoor u uiteindelijk duurder uit kunt zijn. Dat hangt af van uw persoonlijke situatie.

Persoonlijk overzicht
Om een overzicht te krijgen van welke veranderingen voor u van belang zijn, heeft Wijzer in Geldzaken samen met het Nibud een internettool ontwikkeld. Hierin zijn de overheidsmaatregelen die van invloed zijn op uw portemonnee op een rij gezet. U vult een aantal korte vragen in over uw persoonlijke situatie en ontvangt meteen een kort overzicht op maat.

In het overzicht
Het overzicht bevat onder meer informatie over de volgende onderwerpen:

  • Het AOW-pensioen. U ziet wanneer u voor het eerst AOW-pensioen van de overheid ontvangt. Daarbij wordt uitgegaan van de regels die nu gelden.
  • De verhoging van uw AOW-pensioen. Dit pensioen wordt twee keer per jaar een beetje verhoogd om de prijsstijgingen te compenseren.
  • De inkomstenbelasting. Afhankelijk van uw inkomen gaat u iets meer of minder belasting betalen. Dit komt door aanpassing van de algemene heffingskorting, de arbeidskorting en de belastingtarieven.
  • Het eigenwoningforfait. Dit stijgt, waardoor u meer inkomstenbelasting betaalt als u een koopwoning hebt.

U kunt vervolgens de uitslag als pdf downloaden en bewaren voor uw administratie.

Niet in het overzicht
Het overzicht op de website van Wijzer in Geldzaken bevat geen informatie over veranderingen in uw pensioen(-opbouw) bij dit pensioenfonds. Verder bevat het overzicht geen informatie over extra pensioen dat u mogelijk individueel bijspaart bij een bank of verzekeraar.

Meer informatie
Vul de vragen in bij ‘Wat betekent dit voor mij?’ op de website van Wijzer in Geldzaken.

Bron: Wijzer in Geldzaken