U hebt meer tijd voor waardeoverdracht

U bouwt via uw werk pensioen op bij een pensioenfonds of pensioenverzekeraar. Als u van baan verandert, gaat u vaak pensioen opbouwen bij een ander pensioenfonds of verzekeraar. U kunt ervoor kiezen om het pensioen dat u hebt opgebouwd na uw vertrek te laten staan. Maar u kunt het ook meenemen naar uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar. Dat noemen we waardeoverdracht.

Het kan verstandig zijn om uw opgebouwde pensioen mee te nemen. Uw pensioen is dan bij 1 pensioenuitvoerder ondergebracht. Dat is overzichtelijker. Of het voor u verstandig is, hangt af van de pensioenregeling van uw oude en uw nieuwe pensioenfonds.

Verplichte termijn vervalt
Tot 1 januari 2015 gold een termijn van 6 maanden waarbinnen u de aanvraag voor waardeoverdracht moest indienen bij uw nieuwe pensioenuitvoerder. Binnen deze termijn waren uw oude en uw nieuwe pensioenfonds of verzekeraar verplicht om aan uw verzoek mee te werken. Sinds 1 januari is die termijn van 6 maanden komen te vervallen.
Hebt u op of na 1 januari 2015 een nieuwe baan gekregen? Dan is het pensioenfonds of verzekeraar altijd verplicht om mee te werken als u uw pensioen wilt overdragen, ongeacht wanneer u uw verzoek indient. Waardeoverdracht tussen 2 pensioenfondsen kan overigens alleen als de betrokken pensioenfondsen er financieel goed genoeg voor staan.

Maar wacht niet te lang
Ondanks dat de termijn van 6 maanden is komen te vervallen, blijft het toch verstandig om niet te lang te wachten met het aanvragen van waardeoverdracht. Ook kunt u met waardeoverdracht voorkomen dat een pensioenfonds uw pensioen in 1 keer uitbetaalt (afkoopt). Dit mag een pensioenfonds doen 2 jaar nadat u uit dienst bent gegaan als u een pensioen hebt onder een bepaalde grens. In 2015 is die grens € 462,88 bruto per jaar.

Meer informatie
Overweegt u om uw pensioen over te dragen? Check op deze website waarop u moet letten als u een nieuwe baan krijgt. Ook vindt u op deze website tips om te zien hoeveel pensioen er geregeld is voor u en uw eventuele nabestaanden.