Toespraak gepensioneerdendag 13 oktober 2016

Informatie over veranderingen in onze pensioenregelingen.


In het jaar 2015 zijn tussen de Huntsman Directie en de Vakbonden afspraken gemaakt over de herziening van de pensioenregeling voor de medewerkers van Huntsman Holland. Deze herziening was nodig vanwege de toename van de Pensioenpremie die de werkgever moet afdragen. De afspraken die gemaakt zijn, en die vanaf 1 januari 2016 gelden voor de Huntsman medewerkers houden het volgende in: Voor alle Huntsman medewerkers in actieve dienst, is de eindloonregeling vervangen door een middelloonregeling.


Alle nieuwe medewerkers die vanaf 1 januari 2016 in dienst treden van Huntsman Holland krijgen een zogenaamde Beschikbare Premie Regeling aangeboden. Dit is een toezegging van een Pensioenpremie die wordt gestort in een pensioenpot. Het te bereiken Pensioen zal afhankelijk zijn van het behaalde rendement op deze pensioenpot, en wordt pas duidelijk wanneer bij pensioneren de medewerker de pensioenpot gaat omzetten naar een uit te keren pensioenafspraak. De Pensioenregeling voor het nieuwe personeel wordt niet uitgevoerd door ons Pensioenfonds, maar is elders ondergebracht. Daarmee zullen er geen nieuwe leden meer toetreden tot ons Pensioenfonds, en is ons Fonds nu een gesloten Fonds geworden.


Wat betreft de Financiële positie van ons Pensioenfonds kan ik u het volgende melden.


Het pensioenvermogen van ons Fonds bedroeg per eind augustus bijna 559 miljoen Euro. De actuele dekkingsgraad was per die datum 111.8%. Voor het bepalen van de indexatie is het fonds verplicht gebruik te maken van de zogenaamde Beleidsdekkingsgraad. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden over de laatste 12 maanden. Deze beleidsdekkingsgraad bedroeg begin 2016 114,1 % en was per eind augustus gedaald naar 110,7 %. Daarmee zit ons Pensioenfonds nog steeds in een situatie van Reserve tekort, en is nog steeds een Herstelplan van kracht waarop het Fonds jaarlijks moet apporteren aan de DNB. Voor het berekenen van de toe te kennen Indexatie voor zowel de Actieven als de Gepensioneerden zijn nieuwe wettelijke regels van kracht geworden die gelden voor alle Pensioenfondsen.


Deze regels houden in dat pas boven een Beleidsdekkingsgraad van 110% mag worden overgegaan tot indexatie. Gezien onze huidige Beleidsdekkingsgraad die net boven de 110% is, is de verwachting van het Bestuur dat er dit jaar geen ruimte zal zijn voor indexatie. Gelukkig voor u en voor ons is dat de actuele inflatie heel laag is.


Al de informatie over de financiële situatie van ons Pensioenfonds kunt u ook terugvinden op de per 1 januari geheel vernieuwde website van ons Pensioenfonds www.pensioenfondshuntsman.nl