Indexatie actieve deelnemers per 1 januari 2019

Geachte deelnemer aan het pensioenfonds van Stichting Pensioenfonds Huntsman Rozenburg,

Uw pensioenregeling kent een onvoorwaardelijke (gegarandeerde) indexatie en een voorwaardelijke indexatie van de door u opgebouwde pensioenaanspraken.
Om het gegarandeerde deel van de indexatie te kunnen betalen is premie ontvangen door het pensioenfonds. Het pensioenfonds ontvangt géén extra premie om de voorwaardelijke indexatie te kunnen financieren. De voorwaardelijke indexatie wordt gefinancierd uit beleggingsrendement en kan alleen betaald worden als het pensioenfonds over voldoende financiële middelen beschikt.

Het doet het bestuur van het pensioenfonds een groot genoegen u persoonlijk langs deze weg te kunnen informeren dat uw pensioenaanspraken zullen worden verhoogd met zowel de gegarandeerde indexatie als ook met een aanvullende voorwaardelijke indexatie.

De gegarandeerde indexatie, zoals vastgelegd in uw pensioenregeling, bedraagt 25% van de prijsinflatie zoals gemeten door het CBS in de Consumenten Prijs Index ("CPI") over de periode oktober 2017- oktober 2018.
De CPI prijsinflatie over de referentieperiode oktober 2017 tot oktober 2018 bedroeg 2,10%.
Dit resulteert in een gegarandeerd indexatiedeel van 0,25 x 2,10% = 0,52%.

De voorwaardelijke indexatie is afhankelijk van de financiële positie van het pensioenfonds zoals weergegeven door de beleidsdekkingsgraad op 30 september 2018 en is maximaal gelijk aan de 75% van de CPI prijsinflatie over oktober 2017 - oktober 2018. De beleidsdekkingsgraad is het gemiddelde van de laatste twaalf maandelijkse dekkingsgraden.

De financiële positie van uw pensioenfonds heeft zich in het afgelopen jaar gunstig ontwikkeld en de beleidsdekkingsgraad van het pensioenfonds is zodanig dat naast de gegarandeerde indexatie een additionele verhoging kan worden toegepast van 100% van de het voorwaardelijk indexatiedeel.
Dit resulteert in een voorwaardelijk indexatiedeel van 0,75 x 2,10% = 1,58%

Het gegarandeerde en het voorwaardelijk deel samen levert 0,52% + 1,58%= 2,10%.
Uw pensioenaanspraken zullen daarom per 1 januari 2019 met 2,10% verhoogd worden.

Afgezet tegen wat er in Nederland gebeurt op gebied van indexatie is dit een bijzonder positief bericht. Het overgrote deel van de betrokkenen krijgt namelijk géén indexatie en het zal er om spannen of er bij grote groepen afgestempeld (d.w.z. verlaging van de nominale pensioenuitkering) moet worden.

Met vriendelijke groeten,

Peter Oostveen,

Manager Pensioenfonds