Toespraak gepensioneerdendag 11 oktober 2018

Dames en heren, namens het bestuur van het pensioenfonds heet ik u van harte welkom op deze bijeenkomst.

Vandaag is het alweer de 43ste keer dat de gepensioneerdendag gehouden wordt. U heeft massaal gereageerd op de uitnodiging, dat is fantastisch. Door de vele aanmeldingen hebben we wederom moeten besluiten om met twee schepen te gaan varen. Om toch iedereen te kunnen informeren zal collega bestuurslid Karin Paak deze toespraak verzorgen op het andere schip. 

Ontwikkelingen pensioenland.

Dames en heren, ik wil u informeren over een aantal ontwikkelingen op pensioengebied, met daarbij natuurlijk bijzondere aandacht voor de positie van ons eigen pensioenfonds.

Algemeen

Er wordt van pensioenfondsen geëist dat zij ook op de lange termijn aan hun verplichtingen kunnen voldoen ten aanzien van het betalen van pensioenuitkeringen. De term die hierbij een belangrijke rol speelt is de “dekkingsgraad”, ofwel de verhouding tussen het vermogen (hoeveel geld zit er in de pot) en de verplichtingen (hoeveel geld moeten wij uitgeven).    

Er is een nieuwe term bijgekomen, de beleidsdekkingsgraad. Dat is het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden. De beleidsdekkingsgraad fluctueert niet zo sterk als de dekkingsgraad en sluit daarmee de waan van de dag beter uit.

Het vermogen van ons fonds staat niet zomaar ergens op de bank. Wij hebben ons vermogen belegd in aandelen en obligaties.

Het beleggen van geld is niet zonder risico. Toch beleggen wij in aandelen omdat er zodoende  op langere termijn een grotere kans is op een hoger rendement dan bij vastrentende waarden of geld op de bank.  Voor uw basis-pensioen wordt premie betaald, maar voor indexatie is dat niet het geval. Om die reden is indexatie ook voorwaardelijk, dwz afhankelijk van de financiële situatie van het fonds. De hogere rendementen van aandelen hebben we nodig om in staat te zijn om te indexeren, ofwel uw koopkracht te kunnen handhaven.

Een ander belangrijke factor binnen de financiële wereld is de rente. Als de rente hoog is, dan ontvang je meer geld dan wanneer de rente laag is. Dat betekent dat bij een lagere rente de voorziening hoger moet zijn om op termijn hetzelfde bedrag te kunnen betalen. De rente heeft daardoor een groot effect op de dekkingsgraad. Om de economie te stimuleren is de rente verlaagd; dat is goed voor de economie, maar slecht voor de dekkingsgraad. In America wordt door de centrale bank de rente al weer verhoogd, maar in Europa maakt Draghi niet zo’n haast.            

Daarnaast blijft de levensverwachting stijgen, alhoewel de laatste tijd minder snel dan aangenomen, maar nog steeds een stijging. Daarom is de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 verder verhoogd van 67 naar 68 jaar. Dat heeft voor u als gepensioneerde geen gevolgen, maar voor de werkenden onder ons zijn dit grote veranderingen. In de praktijk betekent dit dat mensen langer doorwerken. Het grappige bij-effect  is dat er een aantal medewerkers zijn die hun 45-jarig jubileum gevierd hebben.   

Ons pensioenfonds

Zoals vorig jaar al gemeld komen vanaf 1 januari 2016 nieuwe medewerkers niet meer in het pensioenfonds. Nieuwe medewerkers nemen deel in een zogeheten Beschikbare Premie Regeling. De pensioenregeling voor het nieuwe personeel wordt niet uitgevoerd door ons pensioenfonds. Daarmee treden geen nieuwe leden meer toe tot ons pensioenfonds en is ons fonds een gesloten fonds geworden.

Doordat wij een gesloten fonds zijn, zal de grootte van het fonds afnemen. Het bestuur heeft de toekomst mogelijkheden onderzocht en de diverse opties besproken met de sponsor, de directie van Huntsman Holland BV. Uit deze gesprekken is geconcludeerd dat zowel het bestuur als de sponsor een sterke voorkeur hebben voor continuïteit van het pensioenfonds. Met andere woorden: wij willen graag doorgaan als zelfstandig pensioenfonds. Tegelijkertijd realiseren bestuur en sponsor natuurlijk dat ons fonds met de tijd steeds kleiner zal worden en er wellicht een moment komt waarop andere opties reëel worden. Mijn verwachting is dat dit het komende twee jaar nog niet het geval zal zijn.  Tot zo ver deze vooruitblik.

Nu wil ik u graag informeren over een mogelijke indexatie.

Voor het berekenen van de toe te kennen indexatie zijn wettelijke regels van kracht. Deze regels houden o.a. in dat pas boven een beleidsdekkingsgraad van 110% mag worden overgegaan tot gedeeltelijke indexatie.

Voor ons fonds geldt dat pas volledig geïndexeerd kan worden bij een beleidsdekkingsgraad van circa 126%.                                                  

Vorig jaar was de beleidsdekkingsgraad 119%.

Om die reden heeft u begin dit jaar een gedeeltelijke indexatie ontvangen.  Ik verwacht dat de beleidsdekkingsgraad dit jaar hoger zal zijn, ongeveer 124% en dat er daardoor meer geïndexeerd kan worden.

Natuurlijk zijn wij als bestuur verantwoordelijk voor óns pensioenfonds. Maar het kan geen kwaad om naar de resultaten van andere fondsen te kijken. Wat dan opvalt is dat de grootste vijf fondsen in Nederland het financieel aanzienlijk slechter doen dan ons fonds, zelfs zo slecht dat het er om zal spannen of er binnenkort afgestempeld moet worden of niet. Afstempelen betekent dat het pensioen lager wordt  i.p.v. hoger. Bedenk dat die fondsen bij elkaar ongeveer 75% van alle Nederlanders bedienen.

Dames en heren, veel informatie over ons pensioenfonds kunt u terugvinden op onze website www.pensioenfondshuntsman.nl . U kunt daar de actuele financiële situatie van ons fonds terugvinden, inclusief informatie over de dekkingsgraad. Ook de foto’s die vanavond genomen zijn kunt u terugvinden op deze website. U kunt de foto’s van de website halen en indien u dat wenst zelf afdrukken.

Als laatste wil ik u meedelen dat er ook volgend jaar weer een gepensioneerdendag gehouden wordt. Deze bijeenkomst staat gepland voor donderdag 10 oktober 2019. We hopen u dan weer te mogen ontmoeten voor een gezellige tocht met de Spido.

 

Ik dank u voor uw komst en wens u nog een prettige avond.