Toespraak gepensioneerdendag 10 oktober 2019

Dames en heren, namens het bestuur van het pensioenfonds heet ik u van harte welkom op deze bijeenkomst.

Vandaag is het alweer de 44ste keer dat de gepensioneerdendag gehouden wordt. U heeft massaal gereageerd op de uitnodiging, dat is fantastisch. Door de vele aanmeldingen hebben we wederom moeten besluiten om met twee schepen te gaan varen.

Ontwikkelingen Huntsman Corporation.

Graag wil ik beginnen met u wat te vertellen over de ontwikkelingen binnen de Huntsman Corporation.

De Huntsman Corporation bestaat uit vier verschillende businesses. Dat zijn Performance Products, Advanced Materials,Textile Effects en natuurlijk PolyUrethanes.

Afgelopen augustus heeft Huntsman aangekondigd om een deel van de Performance Products business te verkopen. Het voornemen is om dit deel te verkopen aan Indorama, een chemisch bedrijf met haar hoofdkantoor in Bangkok. Met de verkoop zullen circa 1150 medewerkers overstappen naar het nieuwe bedrijf. Voor Huntsman is dit een belangrijke stap om verder uit de cyclische bulk producten te stappen en om te schakelen naar producten met een hogere marge. Het plan is om de transactie uitgevoerd te hebben voor het einde van dit jaar. De opbrengst zal gebruikt worden om de schulden af te lossen.

Ontwikkelingen Rotterdam site.

Graag wil ik u nu op de hoogte brengen van de ontwikkelingen op de Rotterdam site.

MDI.

De MDI productie is niet volgens plan verlopen. Ook dit jaar zijn er veel problemen geweest, met name tijdens de grote shutdowns. Het blijkt moeilijk om de werkzaamheden binnen de gestelde tijd gereed te krijgen en ook het opstarten van de fabrieken blijkt geen gemakkelijke opgave. Er is in 2018 al besloten om een aantal teams op te richten met als doel om de productieproblemen structureel op te lossen. Dit heeft nog onvoldoende resultaten opgeleverd en verder werk is nodig.

 

Variants en Polyolen.

De Variants en Polyolen fabrieken hebben volgens planning geproduceerd.

Diakon, Nylon, Propatheen.

De Nylon, Diakon en Propathene fabrieken goed draaien. Daar waar deze fabrieken vroeger standaard bulk materiaal produceerden, hebben zij zich de afgelopen jaren ontwikkeld tot producenten van specialty products, waardoor de financiële resultaten aanzienlijk beter zijn.

Ontwikkelingen pensioenland.

Dames en heren, ik wil u graag informeren over een aantal ontwikkelingen op pensioengebied, met daarbij natuurlijk bijzondere aandacht voor de positie van ons eigen pensioenfonds.

Algemeen

Er wordt van pensioenfondsen geëist dat zij ook op de lange termijn aan hun verplichtingen kunnen voldoen ten aanzien van het betalen van pensioenuitkeringen. De term die hierbij een belangrijke rol speelt is de “dekkingsgraad”, ofwel de verhouding tussen het vermogen (hoeveel geld zit er in de pot) en de verplichtingen (hoeveel geld moeten wij uitgeven).    

                  

Een belangrijke factor binnen de financiële wereld is de rente. Als de rente laag is, dan ontvang je minder geld dan wanneer de rente hoog is. Dat betekent dat bij een lagere rente de gereserveerde hoeveelheid geld hoger moet zijn om op termijn hetzelfde bedrag te kunnen betalen. De rente heeft daardoor een groot effect op de dekkingsgraad. Om de economie te stimuleren is de rente verlaagd; dat is goed voor de economie, maar slecht voor de dekkingsgraad.

Het is moeilijk te voorspellen wat de rente gaat doen: gaat de rente omlaag, blijft hij gelijk of gaat de rente stijgen? Een pensioenfonds kan zich beschermen tegen de nadelige effecten van rentedaling. In vaktaal heet dat: het afdekken van het renterisico. Er is echter een groot dilemma: als je namelijk de rente afgedekt hebt dan ben je weliswaar beschermd tegen de negatieve effecten indien de rente daalt, maar je profiteert niet van de positieve effecten indien de rente stijgt.

Het bestuur heeft de effecten van renteveranderingen grondig geanalyseerd en kwam tot de conclusie dat de negatieve effecten veel schadelijker zijn dan de positieve effecten. Daarom is bij ons pensioenfonds al jarenlang de rente voor het grootste gedeelte afgedekt. De rente-effecten zijn niet volledig afgedekt om toch te kunnen profiteren van een rentestijging, mocht die zich voordoen. Daarmee heeft ons pensioenfonds zich voor een deel gewapend tegen de al jaren durende rente-daling.                                                     

Er zijn echter een aantal pensioenfondsen die de rente nauwelijks hebben afgedekt. Dat geldt met name voor de grote pensioenfondsen, zoals ABP, Zorg en Welzijn en de twee metaalfondsen . Daarnaast wordt er juist bij die fondsen relatief weinig premie ingelegd.

Door de al jaren structureel lage premie en het lage afdekkingspercentage van het rente-risico en de almaar dalende rente worden die fondsen hard getroffen. Hun dekkingsgraad is al jaren zo laag dat er geen enkele indexatie uitgekeerd kan worden.  Nog veel erger is dat die fondsen al te lang een te lage dekkingsgraad hebben. Bij sommige pensioenfondsen is de dekkingsgraad ver beneden de 100%. Met de nu geldende regelgeving zouden die fondsen binnenkort moeten afstempelen. Afstempelen betekent dat het pensioen lager wordt i.p.v. hoger. Bedenk dat die fondsen bij elkaar ongeveer 75% van alle Nederlanders bedienen en dat het afstempelen geldt voor zowel gepensioneerden als werkenden. Afstempelen is een drastische maatregel. Het zal duidelijk zijn dat het in één van de rijkste landen ter wereld, met één van de grootste pensioenvermogens moeilijk uit te leggen is dat het pensioen verlaagd moet worden. En dan ook nog eens tijdens economisch hoogtij. De roep om een oplossing wordt steeds luider. Of er een oplossing komt en hoe die er dan uit zal zien, wordt de komende twee maanden duidelijk.

Ons pensioenfonds

Nu wil ik u graag informeren over ons pensioenfonds.

Voor uw pensioen wordt premie betaald, en de premie die bij ons pensioenfonds wordt betaald is fors hoog. Veruit het grootste deel van de premie bij ons pensioenfonds wordt betaald door de werkgever, en een klein deel door de werkenden. Maar het pensioenfonds ontvangt geen extra premie om uw pensioen te verhogen. De eventuele indexatie wordt uit beleggingsrendement gefinancierd en kan alleen betaald worden als het pensioenfonds over voldoende financiële middelen beschikt. Om die reden is indexatie voorwaardelijk.

Voor het berekenen van de toe te kennen indexatie zijn wettelijke regels van kracht. Deze regels houden o.a. in dat pas boven een dekkingsgraad van 110% mag worden overgegaan tot gedeeltelijke indexatie. Voor ons fonds geldt dat pas volledig geïndexeerd kan worden bij een dekkingsgraad van circa 125%.

                                                        

Eind vorig jaar was de dekkingsgraad voldoende hoog om volledig te kunnen indexeren per 1 januari 2019. Ik verwacht dat de dekkingsgraad eind dit jaar uitkomt op ongeveer 120%. Hiermee staat ons fonds er goed bij, zeker in vergelijking met andere fondsen.

Van verlagen van de pensioenen is bij ons geen sprake. De dekkingsgraad van 120% is flink hoger dan het minimum van 110%, maar net niet hoog genoeg om volledig te mogen indexeren. Ik verwacht dat ruim 80% van de indexatie toegekend kan worden per 1 januari 2020.

Vanaf 1 januari 2016 komen nieuwe medewerkers die bij Huntsman komen werken niet meer in het pensioenfonds. Nieuwe medewerkers nemen deel in een zogeheten Beschikbare Premie Regeling, ook wel DC regeling genoemd. De pensioenregeling voor het nieuwe personeel wordt niet uitgevoerd door ons pensioenfonds. Daardoor komen er geen nieuwe leden meer bij ons pensioenfonds en is ons fonds een gesloten fonds geworden.

Doordat wij een gesloten fonds zijn, neemt het aantal deelnemers in het fonds af. Begin dit jaar heeft het bestuur de toekomstmogelijkheden opnieuw onderzocht en de diverse opties besproken met de sponsor, de directie van Huntsman Holland BV. Uit deze gesprekken is wederom geconcludeerd dat zowel het bestuur als de sponsor een sterke voorkeur hebben voor continuïteit van het pensioenfonds. Met andere woorden: wij willen graag doorgaan als zelfstandig pensioenfonds. Er is ook gesproken met vertegenwoordigers van De Nederlandsche Bank en zij steunen de visie van het bestuur om als zelfstandig pensioenfonds door te gaan. Tegelijkertijd realiseren bestuur en sponsor zich natuurlijk dat ons fonds met de tijd steeds kleiner zal worden en er wellicht een moment komt waarop andere opties reëel worden. Mijn verwachting is dat dit de komende jaren nog niet het geval zal zijn.   

Dames en heren, veel informatie over ons pensioenfonds kunt u terugvinden op onze website www.pensioenfondshuntsman.nl . U kunt daar de actuele financiële situatie van ons fonds terugvinden, inclusief informatie over de dekkingsgraad. Ook de foto’s die vanavond genomen zijn kunt u terugvinden op deze website. U kunt de foto’s van de website halen en indien u dat wenst zelf afdrukken.                                                          

Ruim 21 jaar geleden vroeg de toenmalige algemeen directeur van ons bedrijf, Erik Barents, of ik zijn rol als voorzitter van ons pensioenfonds wilde overnemen. Voor mij kwam de vraag totaal onverwacht, maar Erik antwoordde dat het een interessante materie is en het niet zo veel tijd in beslag zou nemen. Ik ben de uitdaging aangegaan.

Terugkijkend kan ik nu zeggen dat het zeker interessante materie is en dat het toen niet zo veel werk was, maar dat pensioen tegenwoordig zo’n ingewikkelde zaak geworden dat er heel veel tijd aan besteed moet worden. Al die 21 jaar ben ik bestuurslid geweest en 10 jaar geleden heb ik de baan als manager van het pensioenfonds overgenomen, naast mijn rol als bestuurslid. Ons pensioenfonds heeft heel wat stormen doorstaan, het fonds bestaat nog als zelfstandig fonds, en staat er gezond bij.

Zoals altijd is er een tijd van komen en ook een tijd van gaan. Of zoals ik het wel eens zeg: nu ga ik zelf van mijn eigen producten genieten. Aan het eind van dit jaar stop ik als manager van het pensioenfonds en ook als bestuurslid en ga ik ervaren hoe het leven is als pensionado.

Als laatste wil ik u meedelen dat er ook volgend jaar weer een gepensioneerdendag gehouden wordt. Deze bijeenkomst staat gepland voor donderdag 8 oktober 2020.

Ik ben dan niet meer uw gastheer, maar ben er wel bij als pensionado.

Ik dank u voor uw komst en wens u nog een prettige avond.