Nieuws 2023

Geen indexatie per 1 januari 2024

16-12-2023

Het bestuur van Pensioenfonds Huntsman heeft besloten om geen indexatie toe te kennen per 1 januari 2024. Dit geldt voor alle deelnemers (dus actieve, gewezen en gepensioneerde deelnemers). Het verschil met vorig jaar is groot. Toen was de inflatie historisch hoog en is er nog een indexatie toegekend van 10,3%. Hoewel eind september de beleidsdekkingsgraad 136% was, heeft het bestuur dit jaar toch geen indexatie kunnen toekennen. Volgens het indexatiebeleid wordt ieder jaar het inflatiecijfer van oktober tot oktober als maatstaf genomen. In oktober 2023 was het inflatiecijfer negatief (-0,4%). Een indexatie kan overigens niet lager zijn dan 0%.

Toespraak gepensioneerdendag 12 oktober 2023

16-10-2023

Dames en heren, namens het bestuur van het pensioenfonds heet ik u van harte welkom op deze bijeenkomst.

Vandaag is het alweer de 46ste keer dat de gepensioneerdendag gehouden wordt. Vorig jaar hebben we elkaar ontmoet bij het WTC in Rotterdam. Dit jaar zijn we weer terug op onze vertrouwde Spido boot. Het is wat aan de drukke kant maar we zijn blij dat we met 1 boot kunnen varen, zodat u ook in de gelegenheid bent veel oud-collega’s te spreken.

Mijn naam is overigens Rein Godding, en ik ben alweer 4 jaar manager van het mooie Huntsman Pensioenfonds. Vanuit het pensioenfonds zijn tevens aanwezig namens het bestuur: Dick van Schaik en Gerrit Plaisier en namens het Verantwoordingsorgaan Peter Oostveen en Rene Verhulst. Verder zijn er ruim 10 collega’s van Huntsman met wie een aantal van u ook samen heeft gewerkt in het verleden.

Allereerst praat ik u bij over de Ontwikkelingen bij Huntsman

De aankondigingen van vorig jaar november waarbij er diverse locaties in Europa gesloten worden is momenteel in de afrondende fase. Ondertussen is de organisatie in Krakow-Polen enorm aan het groeien doordat vele rollen hier onder worden gebracht en tegelijkertijd wordt ook het hoofdkantoor in Frankfurt verder ingevuld. Helaas betekent dit ook dat er locaties in Europa zijn die gesloten worden, waardoor er diverse internationale collega’s zijn die eind dit jaar Huntsman zullen gaan verlaten. Ook voor Rotterdam heeft dit impact en zullen er een beperkt aantal collega’s vertrekken.

Naast deze belangrijke ontwikkeling zijn er dit jaar ook CAO onderhandelingen gevoerd met de vakbonden en dit heeft ertoe geleidt dat er in augustus een hernieuwde CAO is afgesproken voor 2 jaar. Dit is een belangrijke mijlpaal omdat het enerzijds rust geeft aan de interne organisatie en anderzijds geeft het speelruimte om nieuwe getalenteerde collega’s kunnen aantrekken.

Zoals iedereen het afgelopen jaar heeft kunnen volgen is er sprake van veel onstabiliteit in de wereld. Ik noem de ontwikkelingen in de Oekraïne die nog volop gaande zijn en ook de recente gebeurtenissen in de Gazastrook. We betuigen ons medeleven aan de slachtoffers en hun families. De inflatie bereikte een historisch hoog punt en daalt nu hard maar desondanks heeft de industrie steeds te maken met hoge gasprijzen. Kortom er zijn nog meer dan voldoende externe factoren die van invloed zijn op de organisatie  

Tegen deze achtergrond blijft Huntsman Holland alles op alles te zetten om binnen al deze dynamieken concurrerend te zijn en te blijven en ondertussen betrouwbaar te produceren!

 

Ontwikkelingen pensioengebied

Dames en heren, ik wil u graag informeren over een aantal ontwikkelingen op pensioengebied, met daarbij natuurlijk bijzondere aandacht voor de positie van ons eigen pensioenfonds.

Nieuw Pensioenstelsel

Over het nieuwe pensioenstelsel hoort u vast veel in het nieuws. Voor veel mensen gaat er wat veranderen. Maar voor veel gepensioneerden ook niet. Bij Huntsman is nu onze verwachting dat we het pensioenfonds handhaven zoals het is. De werkgever en vakbond moeten afspraken maken over een  nieuwe regeling voor de werknemers vanaf 2028. Hoogstwaarschijnlijk wordt dat een regeling buiten ons pensioenfonds. Dat is ook niet heel vreemd, want vanaf 2016 worden nieuwe werknemers van Huntsman al geen deelnemer meer aan ons fonds maar hebben ze een andere regeling. Mocht daar verandering in komen dan informeren we u. Maar vooralsnog verwachten wij dat we als gesloten pensioenfonds doorgaan.

 

Ons pensioenfonds

Financiële situatie

Een ander belangrijk onderwerp voor het pensioenfonds en voor u is de economie en daarmee samenhangend de financiële positie van het pensioenfonds. Deze is gelukkig goed. De beleidsdekkingsgraad is nu ruim 136%. De inflatie is echter erg laag op dit moment. Vorig jaar hadden we een zeer hoge inflatie en hebben we de pensioenen met 10,3% verhoogd. Op zich is het goed nieuws dat de prijzen nauwelijks stijgen op dit moment. Dat betekent echter ook dat er naar verwachting zeer weinig of niet geïndexeerd wordt dit jaar. Het bestuur vergadert hier in december over en kijkt daarbij naar het inflatiecijfer dat het Centraal Bureau voor de Statistiek publiceert per eind oktober. Aan het einde van het jaar ontvangt u van mij weer de jaarlijkse nieuwjaarsbrief met het indexatiebesluit. Wij zullen deze ook op de website van het pensioenfonds publiceren.

 

Enquête

Vorig jaar heeft u een vragenlijst van het pensioenfonds ingevuld. De response van de gepensioneerden was zeer hoog, namelijk 67%. Het geeft het bestuur een aardig beeld bij hoe u als gepensioneerde kijkt naar bijvoorbeeld de koopkracht van uw pensioen, verantwoord beleggen en de communicatie door het pensioenfonds. Op onze website hebben we een nieuwsbericht gepubliceerd over het onderzoek. Belangrijke conclusie is dat het beleggingsbeleid van het pensioenfonds niet gewijzigd wordt. Het bestuur streeft ernaar om pensioenen te kunnen indexeren maar wil de kans op het verlagen van het pensioen, klein houden. Verder gaat het bestuur vaker nieuwsberichten plaatsen op de website, bijvoorbeeld over het nieuwe pensioenstelsel.

 

Voorzieningsfonds

Wellicht bent u nog deelnemer aan het voorzieningsfonds. Dan heeft deze zomer een brief gehad. Aan de deelnemers van het voorzieningsfonds wordt gevraagd om voortaan zelf de contributie te betalen. De automatische inhouding via uw pensioenuitkering gaat stoppen. Hebt u nog niet gereageerd, stuurt u dan alstublieft alsnog het antwoordformulier op.

 

Tenslotte

Ik dank u hartelijk voor uw komst. Ik hoop dat u geniet de leuke boottocht en van het eten en drinken. Maar ik hoop vooral ook dat u een goed gesprek heeft met uw collega’s van weleer. Onze dank gaat uit naar het organisatiecomité van deze gepensioneerdendag, onder de bezielende leiding van Herman Appers. Ook het personeel van Spido zijn we zeer erkentelijk voor hun goede service. Namens het pensioenfondsbestuur wens ik u nog een prettige middag.

 

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen

28-9-2023

Maatschappelijk Verantwoord Beleggen   

Eerder dit jaar hebben we een deelnemersonderzoek gehouden. Er is toen ook de vraag gesteld hoe deelnemers denken over maatschappelijk verantwoord beleggen. Veel deelnemers gaven aan weinig te weten of dit onderwerp. In dit nieuwsbericht geven we uitleg over dit onderwerp.

Wat is Maatschappelijk Verantwoord beleggen   
 
Maatschappelijk Verantwoord beleggen (MVB) is een veel omvattend begrip. Er worden in de pensioenwereld veel termen gebruikt, zoals duurzaamheid, sustainability, ESG (environment, social en governance), impact beleggen, groen beleggen, etc. We beperken ons hier tot de hoofdlijnen. Pensioenfondsen die maatschappelijk verantwoord beleggen kijken niet alleen naar de financiele aspecten van de beleggingen. Ze kijken ook of de bedrijven waarin ze beleggen goed omgaan met mens, milieu en bestuur.

Het volledige MVB-beleid vindt u hier

Wetgeving
Er is zeer veel wetgeving over MVB. De belangrijkste noemen we hierna:

Global Compact
  
Global Compact is een niet-bindend pact van de Verenigde Naties om bedrijven wereldwijd aan te moedigen een duurzaam en sociaal verantwoord beleid te voeren en richt zich op

  • Mensenrechten
  • Arbeidsnormen
  • Milieu
  • Anti-corruptie

Sanctiewet                                                                                                               

Sanctiemaatregelen worden ingezet als reactie op schendingen van het internationale recht of
van mensenrechten door regimes die rechtstatelijke en democratische beginselen niet
eerbiedigen. De aangestelde vermogensbeheerders dienen te waarborgen dat zij niet beleggen
in staatsobligaties uitgegeven door landen waartegen een wapenembargo is uitgevaardigd,
niet beleggen in gesanctioneerde (staats)ondernemingen en geen gebruik maken van gesanctioneerde individuen.

Wet marktmisbruik    

Het is pensioenfondsen niet toegestaan om direct te beleggen in producten van clustermunitie volgens deze wet.

Sustainable Finance Disclosure Regulation

Deze Europese wetgeving die op het pensioenfonds van toepassing is zorgt voor een transparantie-eis op het gebied van MVB. Omdat het pensioenfonds minder dan 500 medewerkers in dienst heeft kan het ervoor kiezen een opt-out toe te passen op de transparatieverplichtingen voortvloeiend uit de wetgeving. Vanwege de beperkte omvang en ambitie op MVB kiest het fonds dan ook voor de opt-out (Artikel 6). De beleggingsfondsen waarin belegd wordt kunnen echter wel duurzaamheidsambities (Artikel 8) hebben.   

Beleid Pensioenfonds Huntsman

Pensioenfonds Huntsman houdt rekening met wettelijke eisen die aan MVB worden gesteld.
Het pensioenfonds heeft de overtuiging dat het meenemen van duurzaamsheidsoverwegingenpositief bijdraagt aan het  risico-rendementsprofiel van de beleggingen van het pensioenfonds.

Stem- en engagementbeleid: beleggen via beleggingsfondsen

Het pensioenfonds volgt het stembeleid van de beleggingsfondsen waarin belegd wordt. Ook voor het voeren van dialoog (engagement) met ondernemingen wordt gebruik gemaakt van het betrokkenheidsbeleid van de beleggingsfondsen waarin belegd wordt.

Transparantie
In onze beleggingsportefeuille zijn verschillende MVB-instrumenten (door de aangestelde vermogensbeheerders) ingezet waaronder een uitsluitingsbeleid, een engagementbeleid en een stembeleid. In sommige gevallen kan er sprake zijn van ESG-integratie in het beleggingsproces.

Uitkomsten deelnemersonderzoek

23-3-2023

Uitkomsten deelnemersonderzoek

In de afgelopen periode hebben we een aantal actieve en gepensioneerde deelnemers van Pensioenfonds Huntsman Rozenburg een aantal korte schriftelijke vragen gesteld. De bedoeling van dat onderzoek was om hiermee een beter beeld krijgen bij hoe de deelnemers aankijken tegen onderwerpen als communicatie, verantwoord beleggen en de risico's en rendement. Hierna geven we een terugkoppeling van de uitkomsten.

  • Van de in het totaal 815 aangeschreven deelnemers heeft 59% de vragen beantwoord. De respons van de gepensioneerden (67%) was hoger dan die van actieven (37%). Het bestuur is erg tevreden met dit aantal reacties. Ten opzichte van andere pensioenfondsen die deelnemersonderzoeken houden is de respons erg hoog.
  • Een meerderheid van zowel de actieven als de gepensioneerden geeft aan dat het behoud van koopkracht voor hen belangrijk is en daar mag Pensioenfonds Huntsman best wat meer risico voor nemen. Zij accepteren de keerzijde daarvan, namelijk een meer fluctuerend pensioen. Er waren ook veel gepensioneerden die aangaven geen keuze te kunnen maken.
  • Een meerderheid van de actieven en gepensioneerden kiest voor een economisch scenario waarbij het de wens is om pensioenen te kunnen indexeren maar er ook een kans op korten wordt geaccepteerd.
  • Voor wat betreft verantwoord beleggen is er geen overduidelijke voorkeur waarneembaar. Veel gepensioneerden gaven aan dat ze geen keuze konden maken.
  • De communicatie wordt gemiddeld met een 7.9 gewaardeerd. De gepensioneerden (8.2) zijn positiever dan de actieven (7).
  • De website van het pensioenfonds wordt gemiddeld met een 7.9 gewaardeerd. De gepensioneerden (8.1) zijn positiever dan de actieven (7.2).
  • Bij de open vragen kwam vaak terug dat deelnemers geïnformeerd willen worden over wat de gevolgen van het nieuwe pensioenstelsel zijn.

Vervolg

De vragen waren bewust beperkt van opzet. Uit algemeen onderzoek blijkt dat pensioen door veel mensen als moeilijke materie wordt ervaren. Belangrijke conclusie is dat het pensioenfondsbestuur de uitkomsten van het onderzoek goed vindt aansluiten bij het bestaande beleggingsbeleid. Met het huidige beleggingsbeleid wordt gestreefd naar een geïndexeerd pensioen tegen een aanvaardbaar risico.

Het pensioenfonds zal in de komende periode in de communicatie op de website aandacht schenken aan het nieuwe pensioenstelsel en verantwoord beleggen. Zodat deelnemers een goed beeld hebben bij wat deze onderwerpen betekenen voor hun pensioen.

Een hartelijke dank van het bestuur aan de deelnemers die de vragenlijst hebben ingevuld.

Nieuwsbericht over nieuw pensioenstelsel

13-3-2023

Nieuwsbericht over nieuw pensioenstelsel

In de pers wordt veel gesproken en geschreven over het nieuwe pensioenstelsel dat er in Nederland aankomt. We krijgen ook vragen van deelnemers over wat dit nu betekent voor hun pensioen bij Pensioenfonds Huntsman Rozenburg. In dit artikel ga ik hier nader op in.

Het nieuwe pensioenstelsel in het kort                                                                                                                             
De redenen waarom de regering een nieuw pensioenstelsel wil invoeren zijn drieledig:

  1. Het nieuwe pensioen moet beter aansluiten bij de ontwikkelingen in de maatschappij en op de arbeidsmarkt.
  2. In het nieuwe pensioenstelsel moet er meer kans zijn op indexatie.
  3. Pensioen wordt meer inzichtelijk en persoonlijker gemaakt.

Het pensioen wordt meer individueel en de werkgever betaalt voortaan voor iedereen dezelfde premie. Hier leest u meer over wat het afschaffen van de doorsneepremie betekent. Veel collectieve elementen van het huidige pensioenstelsel kunnen wel blijven gehandhaafd zoals een solidariteitsbuffer, gezamenlijk beleggen en risicodeling bij overlijden en arbeidsongeschiktheid. Er kan gekozen worden uit twee type pensioenregelingen: De solidaire premieregeling of de flexibele premieregeling. Klik hier om meer over deze regelingen te lezen.

De regering wil uiterlijk 1 januari 2027 het nieuwe pensioenstelsel invoeren. Belangrijke disclaimer momenteel is dat de Eerste Kamer hier de komende periode nog wel mee moet instemmen.

 

Wat betekent dit voor de deelnemers van Pensioenfonds Huntsman Rozenburg?

Het eerlijke antwoord is dat we nog niet weten wat er gaat veranderen voor de deelnemers van Pensioenfonds Huntsman Rozenburg. De werkgever en vakbonden zullen eerst een akkoord moeten bereiken over een nieuwe regeling en vervolgens moeten besluiten of ze deze regeling willen laten uitvoeren door het pensioenfonds of niet. Wij voorzien momenteel  twee mogelijkheden:

  1. Als de werkgever en vakbonden wel de nieuwe regeling willen laten uitvoeren door het pensioenfonds dan moeten de bestaande pensioenaanspraken omgezet worden naar de nieuwe regeling. Dat noemen we ‘ invaren’. Mocht deze situatie zich voordoen dan betekent dat er de nodige veranderingen zullen zijn, zie hiervoor onderstaande planning.
  2. Als de werkgever en vakbonden niet de nieuwe regeling willen laten uitvoeren door het pensioenfonds dan verandert er niet zo veel voor de slapers en gepensioneerden. Het Pensioenfonds gaat ‘slapend’ door zoals het nu is. Voor de huidige actieve deelnemers betekent het wel dat hun nieuwe pensioenopbouw vanaf 1 januari 2027 bij een andere pensioenuitvoerder gaat plaatsvinden. De in het verleden opgebouwde pensioenaanspraken blijven voor alle deelnemers ‘achter’ bij het Pensioenfonds Huntsman Rozenburg.

 

 

Tijdslijnen

De volgende globale tijdslijnen zien we nu voor ons:

1-1-2024      Keuze werkgever/vakbonden voor flexibele of solidaire regeling en voor een
                   pensioenuitvoerder.

  1. Indien Pensioenfonds Huntsman Rozenburg niet de pensioenuitvoerder wordt dan volgt verdere informatie over de nieuwe regeling voor de actieve deelnemers via de werkgever.

 

  1. Indien Pensioenfonds Huntsman Rozenburg wel de pensioenuitvoerder wordt dan gaat het pensioenfonds samen met de werkgever en vakbonden uitvoering geven aan het project om tijdig over te gaan naar het nieuwe pensioenstelsel. Een mogelijk tijds planning kan er dan als volgt uitzien nadat er een akkoord is tussen werkgever en de vakbonden:

 

1-7-24           Het pensioenfonds houdt een risicopreferentieonderzoek onder de deelnemers.

1-10-24         De werkgever en OR hebben de gepensioneerden ‘gehoord’ over het concept
                     transitieplan.         

1-10-25         Het pensioenfonds besluit of en hoe evenwichtig ingevaren kan worden. Het
                     verantwoordingsorgaan heeft hier een verzwaard adviesrecht over.

1-1-25           De werkgever en OR moeten een transitieplan indienen bij DNB waarin aangegeven
                     wordt hoe de regeling eruit ziet en hoe eventueel invulling wordt gegeven aan
                     compensatie omdat er over wordt gegaan naar een leeftijdsonafhankelijke premie.

1-7-25           Het pensioenfonds moet een implementatieplan indienen bij DNB en een
                     communicatieplan bij de AFM. Deze plannen dienen goedgekeurd te worden.

1-1-27           Uiterlijk 1-1-27 moet de pensioenadministratie gereed zijn en kan de nieuwe
                     pensioenregeling uitgevoerd worden (waarbij de oude pensioenaanspraken
                     ingevaren zijn).

Houd onze website goed in de gaten. Als er nieuws te melden is over het nieuwe pensioenstelsel dan doen we dat via onze website.

Rein Godding
Manager Pensioenfonds Huntsman Rozenburg

 

 

Gepensioneerdendag op 12 oktober 2023

5-3-2023

Gepensioneerdendag op 12 oktober 2023

Het bestuur van het pensioenfonds is verheugd om te kunnen melden dat er dit jaar weer een gepensioneerdendag wordt georganiseerd.

We gaan deze keer weer varen met Spido. Noteer de datum vast in uw agenda: donderdag 12 oktober 2023.

In de zomer versturen we de uitnodigingen aan de voormalige collega's die uit actieve dienst zijn gepensioneerd.

We hopen wederom op een mooie opkomst!