Hoe verhoudt het Huntsman Pensioenfonds zich tot andere Nederlandse Pensioenfondsen Q1 2016
DNB publiceert tegenwoordig een aantal gegevens van individuele pensioenfondsen op haar website.
Sprenkels & Verschuren heeft deze gegevens verzameld en samengevat. Het betreft gegevens over het eerste kwartaal 2016. Klik hier voor het overzicht.
Toelichting op Figuur 4 van het overzicht: Hoeveel rendement heeft pensioenfonds Huntsman Rozenburg in Q1 - 2016 behaald.
Iedere Nederlander spaart op een andere manier; via een spaarrekening, door te beleggen in aandelen of beleggingsfondsen of via de opbouw van vermogen in het eigen huis. Ook bij pensioenfondsen zien wij een grote diversiteit in beleggingsbeleid. Een groot, open bedrijfstakpensioenfonds heeft dan ook andere doelstellingen dan bijvoorbeeld een klein, gesloten of herverzekerde bedrijfsregeling.
Het rapport van Sprenkels en Verschuren vergelijkt alle Nederlandse pensioenfondsen, van groot tot klein, open en gesloten, OndernemingsPensioenFonds (OPF) en BedrijfstakPensioenFonds (BPF). De verscheidenheid in pensioenfondsen vinden we ook terug in de beleggingen.
Tijdens het eerste kwartaal van 2016 zijn obligatiekoersen hard omhoog gegaan terwijl aandelenkoersen omlaag gingen. Met name de heel kleine fondsen die weinig of niet beleggen in aandelen hebben het dan ook beter gedaan tijdens die periode. Met de bestaande beleggingen van pensioenfonds Huntsman Rozenburg is een rendement van 4,4% bereikt tijdens het eerste kwartaal van 2016. Dit is minder dan het gemiddelde van de Nederlandse pensioenfondsen (Figuur4).
Kijken we naar de dekkingsgraad van pensioenfonds Huntsman Rozenburg dan ontstaat een genuanceerder beeld. De dekkingsgraad is door de dalende rente gedaald (figuur 6). Ten opzichte van het gemiddelde is de dekkingsgraad van pensioenfonds Huntsman Rozenburg minder sterk gedaald. Daarnaast ligt de beleidsdekkingsgraad en de vereiste dekkingsgraad van pensioenfonds Huntsman Rozenburg op een hoger niveau.
Pensioenfonds Huntsman Rozenburg bepaalt de samenstelling van de beleggingsportefeuille ten opzichte van de eigen verplichtingen. Rendementsverschillen op de beleggingsportefeuille zeggen alleen wat over de gekozen hoeveelheid aandelen versus obligaties. Het trekken van conclusies enkel en alleen op basis van rendementsverschillen tussen pensioenfondsen is daarmee een lastige zaak.