Pensioenrichtleeftijd naar 68 jaar

Drie jaar nadat de pensioenleeftijd is verhoogd van 65 naar 67 jaar, gaat deze opnieuw omhoog. De verhoging van de pensioenleeftijd geldt alleen voor actieve deelnemers. Voor gewezen deelnemers en gepensioneerden verandert er niets. Ook voor deelnemers aan de beschikbare-premieregeling (werknemers in dienst vanaf 2016) gaat de pensioenleeftijd omhoog; zij merken dat aan een lagere pensioenopbouw/premie per leeftijdscategorie.

Met ingang van 1 januari 2018 brengt Huntsman zijn pensioenregeling in overeenstemming met nieuwe fiscale wetgeving. De pensioenleeftijd wordt verhoogd van 67 naar 68 jaar; de jaarlijkse pensioenopbouw blijft ongewijzigd 1,875% van de pensioengrondslag. De reeds opgebouwde pensioenen van de actieve deelnemers worden eveneens omgezet naar 68 jaar.

Opgebouwde pensioenen actieve deelnemers worden omgezet naar 68 jaar

De t/m 31 december 2017 reeds opgebouwde pensioenen hebben als ingangsdatum 67 jaar. Het bestuur van het pensioenfonds heeft nu besloten om ook de bestaande pensioenen van de actieve deelnemers om te zetten naar 68 jaar. In januari zal dit in de administratie worden verwerkt.

De omzetting gebeurt zodanig dat er geen waarde van uw opgebouwde pensioen verloren gaat; dat is een wettelijke verplichting. Omdat uw pensioen later ingaat, gaat het bedrag omhoog dat u vanaf 68 jaar gaat ontvangen.

Een omzetting van ook de bestaande pensioenen (naast de toekomstige opbouw) naar ingangsleeftijd 68 jaar heeft een aantal voordelen:


De deelnemer krijgt beter zicht op zijn pensioensituatie omdat voor het totale pensioen een zelfde pensioendatum geldt. Zowel het opgebouwde pensioen t/m 2017 als het nieuw op te bouwen pensioen gaat in op 68 jaar. Hierdoor krijgt de deelnemer niet te maken met een UPO (pensioenoverzicht) waar twee pensioenbedragen met verschillende pensioenleeftijden staan vermeld, die bovendien niet zomaar bij elkaar kunnen worden opgeteld.


De ingangsdatum van het pensioen sluit beter aan bij de ingangsdatum van de AOW en einddatum van andere sociale uitkeringen als WIA. Wanneer de AOW-uitkering eerder ingaat, kunt u het pensioen vervroegen.

Door de omzetting wordt het pensioen in bedrag hoger, maar gaat het ook later in. De waarde van alle pensioenuitkeringen voor en na omzetting blijft gelijk. De deelnemers hebben derhalve geen financieel voor- of nadeel. Mocht de deelnemer te zijner tijd liever eerder dan 68 jaar met pensioen gaan (bijvoorbeeld op de AOW-ingangsdatum) dan kan het pensioen worden vervroegd. Door de vervoeging gaat het pensioen dan weer omlaag.

Peter Oostveen, Manager Pensioenfonds.

 

Wat is de pensioenrichtleeftijd?
De pensioenrichtleeftijd is een rekenleeftijd die wordt gebruikt om te bepalen hoeveel pensioen iemand maximaal mag opbouwen binnen de belastingregels. In de ‘Wet verhoging AOW- en pensioenrichtleeftijd’ is deze leeftijd gekoppeld aan cijfers van het CBS over de gemiddelde levensverwachting van de Nederlandse bevolking. Uitgangspunt daarbij is de levensverwachting van 65-jarigen. Als zij gemiddeld langer leven, dan gaat de pensioenrichtleeftijd omhoog.