Dames en heren, ik wil u informeren over een aantal ontwikkelingen op pensioengebied, met daarbij natuurlijk bijzondere aandacht voor de positie van ons eigen pensioenfonds.
Algemeen
Er wordt van pensioenfondsen geëist dat zij ook op de lange termijn aan hun verplichtingen kunnen voldoen ten aanzien van het betalen van pensioenuitkeringen. De term die hierbij een belangrijke rol speelt is de “dekkingsgraad”, ofwel de verhouding tussen het vermogen en de verplichtingen van het pensioenfonds. Het vermogen van ons fonds staat niet zomaar ergens op de bank. Net als bij de meeste andere pensioenfondsen hebben wij ons vermogen belegd en wel gespreid over aandelen en obligaties.
Het beleggen van geld in aandelen is niet zonder risico. Sommige mensen vragen mij waarom wij dan toch in aandelen beleggen. Het kenmerk van aandelen is dat er op langere termijn een grotere kans is op een hoger rendement dan bij vastrentende waarden of geld op de bank. Voor uw basis-pensioen wordt premie betaald, maar voor indexatie is dat niet het geval. Om die reden is indexatie ook voorwaardelijk, dwz afhankelijk van de financiële situatie van het fonds. De hogere rendementen van aandelen hebben we nodig om in staat te zijn om te indexeren, ofwel uw koopkracht te kunnen handhaven. Hoewel het bestuur zich terdege bewust is van de risico’s, zijn wij van mening dat onze beleggingen in aandelen op langere termijn verstandig zijn.
Een ander belangrijke factor binnen de financiële wereld is de rente. Als de rente hoog is, dan ontvang je meer geld dan wanneer de rente laag is. Dat betekent dat bij een lagere rente de voorziening hoger moet zijn om op termijn hetzelfde bedrag te kunnen betalen. De rente heeft daardoor een groot effect op de dekkingsgraad. Om de economie te stimuleren is de rente verlaagd; dat is goed voor de economie, maar slecht voor de dekkingsgraad. Daarnaast blijft de levensverwachting stijgen. Daarom wordt de pensioenrichtleeftijd per 1 januari 2018 verder verhoogd van 67 naar 68 jaar. Dat heeft voor u als gepensioneerde geen gevolgen, maar voor de werkenden onder ons zijn dit grote veranderingen. In de praktijk betekent dit dat mensen langer doorwerken.
Ons pensioenfonds
Zoals vorig jaar al gemeld is na onderhandelingen tussen de directie van Huntsman Holland en de sociale partners de eindloonregeling vervangen door een middelloonregeling. Dit is ingegaan op 1 januari 2016 en geldt voor alle medewerkers die al in dienst waren op 31 december 2015.
Nieuwe medewerkers die in dienst zijn getreden na die datum vallen niet meer in de middelloonregeling maar krijgen een zogeheten Beschikbare Premie regeling. De pensioenregeling voor het nieuwe personeel wordt niet uitgevoerd door ons pensioenfonds, maar is ondergebracht bij Nationale Nederlanden. Daarmee treden geen nieuwe leden meer toe tot ons pensioenfonds en is ons fonds een gesloten fonds geworden.
Eind 2016 had ons fonds 2249 deelnemers, waaronder 1393 pensioengerechtigden, 347 actieve deelnemers en 509 gewezen deelnemers (mensen die het bedrijf verlaten hebben zonder aansluitend met pensioen te gaan). Eind 2016 zat er ruim een half miljard euro in de pot. Daarmee zijn wij een middelgroot fonds.
Maar doordat wij een gesloten fonds zijn, zal de grootte van het fonds afnemen. Het bestuur heeft de toekomst mogelijkheden onderzocht en de diverse opties besproken met de sponsor, de directie van Huntsman Holland BV. Uit deze gesprekken is geconcludeerd dat zowel het bestuur als de sponsor een sterke voorkeur hebben voor continuïteit van het pensioenfonds. Met andere woorden: wij willen graag doorgaan als zelfstandig pensioenfonds. Tegelijkertijd realiseren bestuur en sponsor natuurlijk dat ons fonds met de tijd steeds kleiner zal worden en er wellicht een moment komt waarop andere opties reëel worden. Mijn verwachting is dat dit de komende drie jaar nog niet het geval zal zijn. Tot zo ver deze vooruitblik.
Nu wil ik u informeren over een mogelijke indexatie.
Voor het berekenen van de toe te kennen indexatie voor zowel de actieven als de pensioengerechtigden zijn wettelijke regels van kracht. Deze regels houden o.a. in dat pas boven een beleidsdekkingsgraad van 110% mag worden overgegaan tot gedeeltelijke indexatie. Voor ons fonds geldt dat pas volledig geïndexeerd kan worden bij een beleidsdekkingsgraad van circa 130%.
Vorig jaar was de beleidsdekkingsgraad net iets boven de 110%. Om die reden heeft u begin dit jaar nauwelijks indexatie ontvangen. De beleidsdekkingsgraad in 2017 is hoger dan vorig jaar. De definitieve getallen zijn pas eind oktober bekend, maar ik verwacht circa 118%. In afwachting van de definitieve getallen is de verwachting van het bestuur dat er nog niet volledig geïndexeerd kan worden, maar wel meer dan afgelopen jaar. Een verzachtende omstandigheid is dat de inflatie laag is, waardoor het koopkrachtverlies gering zal zijn.
Veel informatie over ons pensioenfonds kunt u terugvinden op onze website www.pensioenfondshuntsman.nl . U kunt daar de actuele financiële situatie van ons fonds terugvinden, inclusief informatie over de dekkingsgraad. Ook de foto’s die vanavond genomen zijn kunt u terugvinden op deze website. U kunt de foto’s van de website halen en indien u dat wenst zelf afdrukken.