Toespraak gepensioneerdendag 10 october 2024

Dames en heren, namens het bestuur van het pensioenfonds heet ik u van harte welkom op deze bijeenkomst.

Vandaag is het alweer de 47ste keer dat de gepensioneerdendag gehouden wordt. Net als vorig jaar zijn we weer terug op onze vertrouwde Spido boot. Ik hoop dat weer een mooie dag beleeft en in de gelegenheid bent om veel oud-collega’s ‘over vroeger’ te spreken.

Mijn naam is Rein Godding, en ik ben sinds 2019 manager van het Huntsman Pensioenfonds. Vanuit het pensioenfonds zijn tevens aanwezig namens het bestuur: Dick van Schaik, Arend Jan Zeeuw en Gerrit Plaisier en namens het Verantwoordingsorgaan Peter Oostveen en Harrij Mensinga. Verder zijn er 8 collega’s van Huntsman hier, met wie een aantal van u ook samen heeft gewerkt in het verleden.

Allereerst praat ik u kort bij over de Ontwikkelingen bij Huntsman

Het jaar 2024 kenmerkt zich tot op heden als een jaar waar we nog de nodige effecten ervaren van hetgeen in 2023 is ingezet. De verdere opbouw van de Global Business Services in Krakow krijgt meer en meer vorm. De opening van ons nieuwe Technology and Innovation Center in Tienen vlakbij Brussel,  heeft inmiddels plaats gevonden. Inzoomend op de site in Rotterdam hebben we een uitdagend jaar achter de rug, waarbij er evenementen zijn geweest, zowel intern als extern, die impact hebben gehad op onze productie. De organisatie heeft te maken met veel regelgeving, onstabiele energieprijzen en een moeilijke grondstoffenmarkt. Maar we blijven zoals altijd zeer gefocused op het veilig produceren van onze mooie producten.   

Natuurlijk wil ik u ook informeren over een aantal ontwikkelingen op pensioengebied.

Allereerst het nieuwe pensioenstelsel. Hierover leest u vast veel over in de krant en ook het nieuws op de televisie staat er bol van. Voor veel mensen in Nederland gaat hun pensioenregeling veranderen. Voor de gepensioneerden bij Pensioenfonds Huntsman is dat echter NIET het geval. De werkgever en vakbond hebben afgesproken dat de werknemers vanaf 2028 een nieuwe pensioenregeling krijgen. Deze wordt niet uitgevoerd door ons pensioenfonds. Dat betekent dat ons pensioenfonds doorgaat met alle deelnemers die er nu inzitten maar dat er geen nieuwe pensioenopbouw meer plaatsvindt. In vakjargon heet dat dat we als gesloten pensioenfonds doorgaan. Uw pensioen blijft dus hetzelfde zoals het nu is en ieder jaar besluit het pensioenfonds of we het kunnen indexeren of niet.

Een ander belangrijk onderwerp voor het pensioenfonds en voor u is de economie en daarmee samenhangend de financiële positie van het pensioenfonds. De beleidsdekkingsgraad is nu ruim 141%. Dat betekent dat we er goed voorstaan! Vorig jaar hadden we nog een negatieve inflatie. De prijzen waren gemiddeld toen iets lager dan het jaar daarvoor. We hebben uw pensioen toen niet verhoogd. Dit jaar zijn de prijzen weer gestegen met ruim 3%. Het bestuur vergadert begin december en ik verwacht dat ze besluiten om uw pensioen weer te verhogen. Aan het einde van het jaar ontvangt u van mij weer de jaarlijkse nieuwjaarsbrief met het indexatiebesluit. Wij zullen deze ook op de website van het pensioenfonds publiceren.