Afkoop pensioen niet langer gekort op AOW-toeslag

Iedereen die in Nederland woont of werkt, ontvangt straks AOW-pensioen van de overheid. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) voert de AOW uit. De SVB is ook verantwoordelijk voor de AOW-partnertoeslag. Dat is een uitkering voor sommige gepensioneerden (die al AOW ontvangen) met een jongere partner die nog geen AOW ontvangt. Niet iedereen ontvangt een AOW-partnertoeslag en ook de hoogte van deze toeslag ligt niet vast.

De laatste tijd speelde er een probleem rondom afkoop van pensioen in samenhang met de AOW-partnertoeslag of de Anw-uitkering. Als een deelnemer van zijn pensioenfonds een afkoopsom ontving, dan trok de SVB dat inkomen af van de AOW-partnertoeslag of de Anw-uitkering voor nabestaanden. Wie volgens de regels een hoger inkomen heeft, krijgt namelijk minder uitkering.

Wanneer krijgt u een afkoopsom?
Een pensioenfonds mag een pensioen afkopen als het pensioen onder een bepaalde grens ligt. In 2015 is die grens € 462,88 bruto per jaar. Het beheren van zo’n klein pensioen kost relatief veel geld. Daarom kan het pensioenfonds het pensioen ‘afkopen’. Dan krijgt de deelnemer eenmalig een bedrag (de afkoopsom) uitgekeerd. Later is er dan voor hem of haar (en de nabestaanden) geen maandelijkse uitkering meer.

Gevolgen voor de toeslagen
Tot 2012 was de pensioendatum van het pensioen via de werkgever meestal gelijk aan de AOW-datum van de overheid, namelijk 65 jaar. Nu is dat vaak niet meer het geval. Daardoor kon de afkoopsom gevolgen hebben voor toeslagen voor gepensioneerden als de uitbetaling plaatsvond voordat de AOW was ingegaan. Instanties tellen het bedrag van de afkoopsom namelijk op bij het inkomen. Dit heeft gevolgen voor de hoogte van verschillende toeslagen en uitkeringen.

Situatie vanaf 1 december 2014
De SVB heeft nu besloten om vanaf 1 december 2014 de toeslagen niet meer te korten als er een afkoopsom van een pensioenfonds wordt uitgekeerd. Aanleiding is het besluit van de Centrale Raad voor Beroep. De SVB loopt hiermee voor op een officieel besluit van de overheid om een uitzondering te maken op de bestaande regels.

De SVB zal de afkoopsom dus niet langer laten meetellen bij het inkomen voor de overige uitkeringen. Mensen die al een afkoopsom hebben ontvangen en daardoor minder toeslag of uitkering hebben ontvangen, kunnen soms geld terug krijgen. De belangrijkste voorwaarde is dat zij bezwaar hebben gemaakt tegen de korting op hun uitkering en dat de bezwaar- of beroepsprocedure nog loopt.

Meer weten?
Meer informatie over de regels rondom afkoop van een klein pensioen leest u bij Andere baan. De (nieuwe) regels van de SVB vindt u op de website van de SVB.

Bron: SVB