Verslag van het Verantwoordingsorgaan over 2017

Taak en werkwijze.

Het is de taak van het Verantwoordingsorgaan (VO) om het door het PF-bestuur gevoerde beleid te toetsen. Het VO doet dit onder andere door in een gesprek met het PF-bestuur alle genomen besluiten te behandelen en vast te stellen of deze passen in het geformuleerde beleid. In het bijzonder wordt hierbij nagegaan of het PF-bestuur bij het nemen van zijn besluiten op evenwichtige wijze rekening heeft gehouden met de belangen van alle betrokken partijen te weten de actieven, de slapers, de pensioengerechtigden en de werkgever.

Het VO kwam in het verslagjaar 2017 zevenmaal bijeen, waaronder twee vergaderingen met het pensioenfondsbestuur of een delegatie daarvan, een gesprek met de visitatiecommissie en voorts aanwezigheid bij de presentatie van het rapport van deze commissie. Verder volgde het VO gedurende twee dagen samen met het pensioenfondsbestuur een cursus, waarin onder andere besproken werd wat de alternatieven zijn voor het Pensioenfonds nu het fonds een gesloten fonds is en het aantal deelnemers ieder jaar zal afnemen.

Bij het opstellen van zijn oordeel heeft het VO gebruik gemaakt van de volgende documenten: Het concept jaarverslag, het concept certificeringsrapport, het concept accountantsrapport, het verslag van de visitatiecommissie en de overzichten van de besluiten die het PF in 2017 nam in zijn vergaderingen.

Samenstelling VO

De vacature namens de gepensioneerden, die een jaar geleden was ontstaan is inmiddels ingevuld door mevrouw A.C.J. Impens. Zij was vele jaren lang bestuurslid van het fonds namens de werknemers.
Nu zij met pensioen is, is het verheugend dat haar uitgebreide kennis en langdurige ervaring behouden zal blijven en van waarde zal zijn voor VO en het Fonds

Bevindingen.

Tien jaar geleden, vrijwel meteen na het instellen en aantreden van het VO, kwam het pensioenfonds in zeer slecht weer terecht. De financiële crisis liet zijn sporen na en het fonds kwam terecht in een zorgwekkende situatie van onderdekking en een onzekere toekomst. Niet alleen het Vereist Eigen Vermogen (VEV) was onvoldoende, ook het Minimaal Vereist Eigen Vermogen (MVEV) was niet toereikend. De dekkingsgraad bedroeg toen 96%. De vooruitzichten waren somber.

Het is buitengewoon plezierig dat nu, tien jaar later, het fonds niet alleen weer een voldoende MVEV heeft maar dat nu ook het VEV toereikend is met een dekkingsgraad van123,2%. Daarmee wordt ook weer uitzicht geboden op de mogelijkheid van indexatie. Op 1 januari 2018 werd 1,09% toeslag gegeven. Dat kwam in de buurt van het prijsindexcijfer (1,34%). Dat was al die tijd in die mate niet mogelijk geweest.

Dit ging natuurlijk niet vanzelf. Dankzij een aantal forse bijstortingen van de sponsor en niet in de laatste plaats dankzij kundig en verstandig acteren van het Bestuur is het Fonds thans weer gezond.
Het VO stelt vast dat gedurende de afgelopen tien jaar het Bestuur met grote toewijding, deskundigheid en het nemen van goede en lastige besluiten zijn taken heeft volbracht en complimenteert en feliciteert het Bestuur met dit resultaat.

Oordeel.
Het Verantwoordingsorgaan is van mening dat, voor zover het dat heeft kunnen beoordelen, het bestuur zijn taken in 2017 naar behoren heeft uitgevoerd.

 

Het Verantwoordingsorgaan:
E. Barents
A.C.J. Impens
L.A.C.Thring
W.J. Veenendaal
J.Veerman